Menu główne:
Zielono Mi – zielone warzywa i ich właściwości zdrowotne
Zielone warzywa są uznawane za jedne z najzdrowszych propozycji kulinarnych. Zawarty w nich chlorofil odpowiada za poprawę stanu zdrowia, zwiększenie energii oraz pomaga w zwalczaniu wielu chorób. Warzywa zielone stanowią źródło wielu witamin, błonnika, składników mineralnych a więc: magnez, potas, fosfor, cynk, wapń, żelazo, mangan. Również posiadają substancje antyoksydacyjne tj.: flawonoidy i karotenoidy. Zielone warzywa mają dużo drogocennych właściwości.
Sałata
obniża poziom cukru oraz złego cholesterolu,
oczyszcza organizm z toksyn,
zawiera fosfor, wapń, żelazo, magnez, witaminy: A, B1 i B2, C, E.
Szpinak
dostarcza żelazo i kwas foliowy,
zawiera witaminy: A, C, B, E, K, jod, żelazo, kwas foliowy, mangan,
zapobiega chorobom tj.: krzywica, anemia,
reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie i zawiera mało kalorii,
pomaga w leczeniu nadciśnienia i schorzeń trzustki.
Seler naciowy
pobudza przemianę materii i usuwa szkodliwe produkty czyli kwas moczowy,
wpływa korzystnie na układ odpornościowy-
posiada składniki odżywcze – wapń, żelazo, magnez, fosfor,
Brokuły
posiadają właściwości przeciwnowotworowe,
zawierają substancję, która pobudza w komórkach procesy zwalczania wolnych rodników, a także pobudzającą produkcję enzymów w wątrobie, które usuwają związki rakotwórcze,
są źródłem minerałów tj.: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka,
zawierają witaminy: A (beta-
regenerują układ odporności, mózg i kości,
Jarmuż
zawiera silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne,
jest źródłem witamin: C, K, karotenoidów, wapnia i żelaza,
posiada właściwości przeciwnowotworowe,
Kalarepa
posiada duże walory smakowe, wartości odżywcze, sole mineralne,
zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C,
Natka pietruszki
dostarcza duże ilości prowitaminy A-
jest źródłem pierwiastków tj.: żelazo i witamina C,
działa moczopędnie oraz usuwa toksyny z organizmu,
usprawnia trawienie,
Kapusta pekińska
dostarcza witamin tj.:B1, B2, C, A,
zawiera mikroelementy: wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez, kwas foliowy i cynk( który reguluje pracę serca i ciśnienie krwi),
Groszek
jest źródłem błonnika i białka,
wpływa na pracę układu trawiennego, przeciwdziała nowotworom,
zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi, dzięki zawartemu w nim potasowi przeciwdziała udarowi mózgu,
posiada wiele składników mineralnych: magnez, wapń, żelazo, kobalt, fluor czy sod,
posiada witaminy z grupy B, witaminę E, C,
Zielona papryka
dostarcza witaminy C, potasu i wapnia,
jest bogata w beta-
zawiera flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki wielu chorobom układu krążenia, chroni przed rakiem,
poprawia odporność, redukuje zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi,
Ogórek
jest niskokaloryczny,
jedzenie ogórków poleca się osobom, które mają problemy z drogami moczowymi, a także z chorobami serca,
Szczypiorek
posiada duża ilość witaminy C,
dostarcza także beta-
Szczaw
pomaga przy wielu chorobach brzucha tj.: wzdęcia, zatrucia pokarmowe, biegunki,
pobudza jelita do pracy,
zobojętnia toksyny bakteryjne, łagodzi kaszel i katar,
można go używać w formie okładu na oparzenia,
szczawiu nie powinny stosować osoby, które borykają się ze schorzeniami nerek, wątroby, artretyzmem, reumatyzmem. Zawiera kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapnem tworzy nieprzyswajalny szczawian wapnia,
Szparagi
są bogate w wiele składników mineralnych,
mają dużą ilość wapnia, magnezu, potasu, sodu,
bogate są w kwas foliowy i przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i wpływają na dłuższe zachowanie młodości, mają dobry wpływ na wygląd skóry,
działają pobudzająco na pracę nerek, regulują gospodarkę wodną organizmu. Szparagów nie powinny spożywać osoby, które cierpią na dnę moczanową,
Czy wiesz, że:
regularne spożywanie zielonych warzyw pomaga w utrzymaniu sprawności mózgu, działa przeciwzapalnie, wspiera mocne kości oraz układ odpornościowy,
jedzenie warzyw pomaga spowolnić starzenie mózgu,
spożywanie jednej szklanki dziennie surowych zielonych warzyw liściastych pomaga usprawnić pracę mięśni, zwłaszcza kończyn dolnych,
spożywanie zielonych warzyw obniża ciśnienie tętnicze, chroni mięsień sercowy i naczynia krwionośne.
Opracowała: M. Dudzińska
cofnij