Zielono mi - Bursa Szkolna Nr 1 w Łomży

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Zielono Mi – zielone warzywa i ich właściwości zdrowotne


Zielone warzywa są uznawane za jedne z najzdrowszych propozycji kulinarnych. Zawarty w nich chlorofil odpowiada za poprawę stanu zdrowia, zwiększenie energii oraz pomaga w zwalczaniu wielu chorób. Warzywa zielone stanowią źródło wielu witamin, błonnika, składników mineralnych a więc: magnez, potas, fosfor, cynk, wapń, żelazo, mangan. Również posiadają substancje antyoksydacyjne tj.: flawonoidy i karotenoidy. Zielone warzywa mają dużo drogocennych właściwości.


Sałata

  • obniża poziom cukru oraz złego cholesterolu,

  • oczyszcza organizm z toksyn,

  • zawiera fosfor, wapń, żelazo, magnez, witaminy: A, B1 i B2, C, E.


Szpinak

  • dostarcza żelazo i kwas foliowy,

  • zawiera witaminy: A, C, B, E, K, jod, żelazo, kwas foliowy, mangan,

  • zapobiega chorobom tj.: krzywica, anemia,

  • reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie i zawiera mało kalorii,

  • pomaga w leczeniu nadciśnienia i schorzeń trzustki.


Seler naciowy

  • pobudza przemianę materii i usuwa szkodliwe produkty czyli kwas moczowy,

  • wpływa korzystnie na układ odpornościowy- zawiera witaminy: A, C, E, B1, B2,

  • posiada składniki odżywcze – wapń, żelazo, magnez, fosfor,


Brokuły

  • posiadają właściwości przeciwnowotworowe,

  • zawierają substancję, która pobudza w komórkach procesy zwalczania wolnych rodników, a także pobudzającą produkcję enzymów w wątrobie, które usuwają związki rakotwórcze,

  • są źródłem minerałów tj.: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka,

  • zawierają witaminy: A (beta- karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy, kwas foliowy,

  • regenerują układ odporności, mózg i kości,


Jarmuż

  • zawiera silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne,

  • jest źródłem witamin: C, K, karotenoidów, wapnia i żelaza,

  • posiada właściwości przeciwnowotworowe,


Kalarepa

  • posiada duże walory smakowe, wartości odżywcze, sole mineralne,

  • zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C,


Natka pietruszki

  • dostarcza duże ilości prowitaminy A- pozytywnie wpływa na wzrok, skórę, włosy i paznokcie,

  • jest źródłem pierwiastków tj.: żelazo i witamina C,

  • działa moczopędnie oraz usuwa toksyny z organizmu,

  • usprawnia trawienie,


Kapusta pekińska

  • dostarcza witamin tj.:B1, B2, C, A,

  • zawiera mikroelementy: wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez, kwas foliowy i cynk( który reguluje pracę serca i ciśnienie krwi),


Groszek

  • jest źródłem błonnika i białka,

  • wpływa na pracę układu trawiennego, przeciwdziała nowotworom,

  • zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi, dzięki zawartemu w nim potasowi przeciwdziała udarowi mózgu,

  • posiada wiele składników mineralnych: magnez, wapń, żelazo, kobalt, fluor czy sod,

  • posiada witaminy z grupy B, witaminę E, C,


Zielona papryka

  • dostarcza witaminy C, potasu i wapnia,

  • jest bogata w beta-karoten, reguluje przemianę materii w organizmie człowieka,

  • zawiera flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki wielu chorobom układu krążenia, chroni przed rakiem,

  • poprawia odporność, redukuje zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi,


Ogórek

  • jest niskokaloryczny,

  • jedzenie ogórków poleca się osobom, które mają problemy z drogami moczowymi, a także z chorobami serca,



Szczypiorek

  • posiada duża ilość witaminy C,

  • dostarcza także beta-karoten (prowitamina A), witamin z grupy B np. foliany i mangan,


Szczaw

  • pomaga przy wielu chorobach brzucha tj.: wzdęcia, zatrucia pokarmowe, biegunki,

  • pobudza jelita do pracy,

  • zobojętnia toksyny bakteryjne, łagodzi kaszel i katar,

  • można go używać w formie okładu na oparzenia,

  • szczawiu nie powinny stosować osoby, które borykają się ze schorzeniami nerek, wątroby, artretyzmem, reumatyzmem. Zawiera kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapnem tworzy nieprzyswajalny szczawian wapnia,


Szparagi

  • są bogate w wiele składników mineralnych,

  • mają dużą ilość wapnia, magnezu, potasu, sodu,

  • bogate są w kwas foliowy i przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i wpływają na dłuższe zachowanie młodości, mają dobry wpływ na wygląd skóry,

  • działają pobudzająco na pracę nerek, regulują gospodarkę wodną organizmu. Szparagów nie powinny spożywać osoby, które cierpią na dnę moczanową,




Czy wiesz, że:

  • regularne spożywanie zielonych warzyw pomaga w utrzymaniu sprawności mózgu, działa przeciwzapalnie, wspiera mocne kości oraz układ odpornościowy,

  • jedzenie warzyw pomaga spowolnić starzenie mózgu,

  • spożywanie jednej szklanki dziennie surowych zielonych warzyw liściastych pomaga usprawnić pracę mięśni, zwłaszcza kończyn dolnych,

  • spożywanie zielonych warzyw obniża ciśnienie tętnicze, chroni mięsień sercowy i naczynia krwionośne.



Opracowała: M. Dudzińska
cofnij



 
 
ostatnia akualizacja: 24.11.2024
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego